Stirnu buks un LVM MTB velobraukšanā. Ko, kad un kā lietot?

Atcerieties, ka universālas sporta uztura lietošanas formulas nav. Katram tā ir savādāka un iesakām izmēģināt (vismaz kofeīna produktus noteikti) sporta uztura lietošanu gan lēnos, gan intensīvos treniņos. Zemāk apraksts ir vispārējs un, iespējams, derēs 90% skrējēju un velobraucēju. Mūsu ieteikumi:

2-3h pirms – apēst batoniņu (brokastis pat nav vajadzīgas, ja iepriekšējā dienā ir normāli ēsts), kas nodrošinās lēnos ogļhidrātus un šķiedrvielas. Ēdot batoniņu netiks pārslogots kuņģis un tas pārstrādāsies ātri.

1h pirms starta (garākām distancēm) pamazām apēdam vienu 90g Actifood lēno ogļhidrātu želeju. Tas nodrošinās enerģijas uzlādi organismā un vienmērīgu tās pieplūdi uzsākot sacensības.

Pirms paša starta (5min) – izlietojam vienu Energy Booster 20g vai Energu gel 35g želeju, kas dos enerģijas akumulēšanos startā, kas ir gan paaugstināts uztraukums gan arī burzma un vēl nav atrasts savs temps. Ja distance ir īsāka vai MTB gadījumā, kad starts ir aktīvs un ar lielu burzmu, tad iesakām Caffeine energy booster. Kofeīns pazeminās “grūtuma” pakāpi un, lai arī pulss bus augsts, sajūtas būs labas un sacensību sākums izdosies daudz labāk – varēsiet izrauties un uzreiz iekļauties savā “ātrajā” tempā.

Distances laikā iesakām lietot želeju ik pēc 20-30min, jo tā var nodrošināt vienmērīgu enerģiju, bez lieliem kritumiem un kāpumiem, un nepieļaut enerģijas bedri. Mūsu Energy booster 5x pakā ir 5x20g želejas, kas atvieglo aprēķinus. Želejās ir koncentrēti ogļhidrāti un tās ir šķidrā veidā: bez lieka ūdens un attiecīgi lieka svara, kas jānes distancē. Ja temps nav tik ātrs, ļoti labi noderēs batoniņi, kas uzsūcās nedaudz lēnāk, toties nodrošina stabilu spēka un izturības sajūtu.Ļoti svarīgi ir atcerēties par regulāru (ik pēc 15-20min) šķidruma lietošanu kaut vai mazos malkos. Atceries ka šķidrums ir jālieto atbilstoši savam svaram un tieši šķidruma trūkums ir lielākais iemesls krampjiem muskuļos.

Finiša spurtā noderēs koncentrēta kofeīna deva: Energy shot, Energy booster vai Gel energy caffeine, lai līdz pēdējiem metriem saglabātu modrumu un cīnīties par savu uzvaru līdz pat finiša līnijai.

Garāku distanču veicējiem iesakām Malto Carbo uzlādi pirms sacensībām, kā arī Bicarbonates (magnijs un bikarbonāts) intensīvām slodzēm (ātriem dalībiekiem), kas samazinās pienskābju (laktāta) rašanos un krampju iestāšanos, kā arī visu atjaunošanās produktu klāstu.

Similar Posts

Atbildēt